22 Ekim 2017 Pazar

Gebelik Sürecinde Anne ve Bebeğin Sağlığı İçin Nelere Dikkat Edilmeli









Gebelik süreci annenin sağlığına özellikle dikkat etmesi gereken bir süreç, çünkü bu süreçte hem annenin hem bebeğin sağlığını etkileyen faktörler oldukça fazla,
özellikle bu dönemde  dikkat etmemiz gerekenleri sizler için özetledim,
keyifli okumalar:)

1.Çevresel Tehlikeler;

Eğer çalıştığınız ya da yaşadığınız ortamda radyasyon, kimyasal maddeler , enfeksiyon hastalıkları gibi tehlikeli durumlar mevcutsa , mümkün olduğunca bunlardan uzak durmak uygun olacaktır. Temizlik maddelerinin de içinde kimyasallar olduğu unutulmamalı, mümkün olduğunca onlar da kullanılmamalıdır .Günümüzde yoğun trafik ve yol açtığı çevre kirliliği de hamileliği etkileyen faktörlerden maalesef,ne kadar mümkünse o kadar uzak durulmalı ,

2.Egzersiz ve Sağlıklı Beslenme
Araştırmalar gösteriyor ki özellikle yüzme ve yürüme gibi düzenli yapılan egzersizler kan dolaşımın artmasına ve dolayısıyla bebeğin beyin gelişimine destek olmakta, bunun yanında dengeli beslenip aşırı kilo almamak da çok önemli.Ayrıca gebelikte yaşanabilen bacak krampları, varisler ve sırt ağrıları için de egzersiz , bu şikayetlerin azalmasını sağlıyor.
Özellikle yüzme egzersizi uzmanlar tarafından en çok önerileni, çünkü yüzme sırasında kol , bacak ve karın bölgesindeki tüm kaslar çalışıyor,ayrıca yaralanma olasılığı yani düşme, bir yere çarpma gibi kazalara pek rastlanmayan bir spor olması da önemli.Bir diğer güzel tarafı , özellikle son aylarda artık ağırlığı artan annenin suda kendini daha hafif hissetmesi ve rahatlaması , bu da annenin hem fiziksel hem de ruhsal anlamda daha iyi hissetmesini sağlıyor. 

Gebelik egzersizlerine başlama zamanı, süresi ve dikkat edilecek noktalar;
·         Gebelikte egzersizlere 4-5. ayda başlanmalıdır.
o   Düşük riski iyice azaldıktan sonra.
o   Egzersizlere başlamadan önce ve hangi egzersizlerin yapılacağı hakkında kesinlikle uzmana danışılmalıdır. 
·         Egzersizler tıbbi bir riski olmayan tüm sağlıklı gebelere önerilir.
o   Vücudu esnetir.
o   Kan dolaşımını hızlandırır.
o   Doğumun daha kolay yapılmasını sağlar.
o   Kilo alımının daha kontrollü olmasını sağlar.
o   Anne adayının herhangi bir risk durumu söz konusu değilse ve doktor olurunu verirse, anne önceden alışık olduğu pek çok sporu veya işe bağlı çalışma koşullarını devam ettirebilir (koşma, yüzme ve hatta ağırlık kaldırma gibi)
·         Egzersizler her gün yapılmalı, ilk zamanlar her hareket 2-3 defa ve 5-10 dakikalık süreyle, sonraları günde 15-20 dakikaya kadar yapılmalıdır.
·         Egzersiz yaparken odanın iyi havalanması, rahat elbiseler giyilmesi ve mesanenin(idrar kesesi) boş olması gereklidir.
·         Her hareket arasında tam gevşeme sağlanmalıdır. Hareketler aşırı yorgunluk hissi yaratmamalıdır.
·         Herhangi bir ağrı anında egzersiz hemen bırakılmalıdır.
Egzersiz sırasında ;
·         Aşırı sıvı kaybetmemeye yani çok terlememeye özen gösterilmeli, sonrasında bol su içilmelidir,
·         Çok sıcak ve nemli havalarda veya ateşiniz var ise egzersiz yapmamaya özen gösterilmelidir,
·         Açık havada yapılan egzersiz sırasında açık renk ve pamuklu giysiler seçlmeli,
·         Ve tabii hamilelik esnasında alınması gereken ekstra kalorinin alındığından emin olumalı
Gebelikte duruş ve hareketler konusunda bilinmesi gereken önemli kurallar:
·         Dik Durma: Gebelik süresince dik oturmak / yürümek ve sırta fazla yük bindirmemek sırt ağrılarının önlenmesi açısından çok önemlidir.
·         Eşya Tasıma: Yerden bir şey kaldırırken dizleri büküp sırt dik tutmaya çalışılmalıdır.
o   Yüksek bir yerden eşya indirmeye çalışılmamalıdır. Belin korunması açısından ağır kaldırılmamalıdır.
·         Günlük İşleri Yaparken: Yere yakın çalışmaya özen gösterilmelidir.
o   Ayakta beli bükerek öne eğilmek yerine dizlerin üzerine oturarak ev işleri yapılmalıdır.
·         Yatarken: Gebeliğin sonlarına doğru bir bacağı küçük yastıklarla destekleyerek yatılmalıdır.
o   Başın altına çok fazla yastık konulmamalıdır.
o   Son aylarda sırtüstü düz yatılmamalı, bu şekilde yatış bebeğe giden kanı, dolayısıyla oksijeni azaltır.
o   Bunun yerine sol yan pozisyon tercih edilmelidir.
 
  
Gebelik Döneminde Beslenme
Gebelikte fazla kilo almamak için kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamalıdır,Bir gebenin ortalama günlük kalori ihtiyacı normalde alınan kalorinin sadece 300 kkal kadar fazlasıdır , yani normal kiloda hamile kalmış bir gebe ,günde yaklaşık 1900-2500 kkal kadar alsa yeterli olacaktır.Gebelikte beslenmenizde, şeker ilaveli hazır gıdalardan ve katı yağ kullanımından kaçınmanız kilo kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olacaktır
Neler yapılabilir?
·         Öğün atlamadan sık sık ve azar azar beslenmelidir.
·         Et ve et ürünleri, kuru baklagiller: Protein, demir, B vitamini ve çinko yönünden zengindir.
o   Her gün 2 öğün
·         Süt ve süt ürünleri: Kemik ve dişlerin yapısını oluşturan kalsiyumun en iyi kayna- ğı, süt, yoğurt, peynir, kefir gibi gıdalardır.
o   Her gün 2 öğün
·         Ekmek ve tahıllar: Temel enerji kaynağıdır.
o   Her öğünde az miktarda tüketilmelidir.
o   Tam buğday ekmeği, tahıllı ekmek ya da köy ekmeği tercih edilmelidir.
·         Sebze ve meyveler: A ve C vitamini gereksinimi bu gruptan karşılanır.
o   Günde 3-4 öğün yenmesi gerekir.
o   Bu grup gıdalar bağırsak faaliyetleri açısından da bol tüketilmelidir.
o   Gebelik döneminde sindirim ve boşaltım sistemi daha yavaş çalışmaya başlar, bu sebeple bu sistemlerin kolay çalışmasını sağlayan sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesi çok önemlidir.
·         Kuru meyveler ve kuru yemişler: Enerji kaynağıdır.
o   Demir ve kalsiyum açısından zengin olup bağırsak faaliyetleri için de gereklidir.
o   Bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde kilo almasına da katkıda bulunurlar.
·         Su: Günde 2,5 - 3 lt (10 -15 bardak) su içilmelidir.
o   Hem annenin hem de bebeğin metabolizmasının çalışması için gebelik döneminde annenin günlük olarak yeterli su tüketimi çok önemlidir.
o   Anne karnında bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının da sürekli olarak yenilenip temiz kalması açısından gebelik döneminde günlük olarak annenin yeterli su tüketmesi çok önem taşımaktadır.
Gebelikte özellikle:
·         Çay ve kahve gibi içecekler kansızlık ve çarpıntı yapacağından az tüketilmelidir.

Önemli Not:Bazı uzmanlar gebelikte kahve tüketiminin sadece 2 fincan kadar olmasında bir sakınca görmezken, bazı uzmanlar ise gebelikte kesinlikle kahve içilmesini önermiyor çünkü kahvede bulunan kafeinin en az nikotin ve alkol kadar zararlı olduğunu ve bunun bebeğin kalp atışlarını hızlandırabileceği için içilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.Ayrıca kafein vücuttaki demiri de emdiğinden , annenin demir rezervlerini azaltacaktır.
Bu konuda özellikle gebeliğinizi takip eden kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza danışmanız ve onun rehberliğinde hareket etmeniz önemli.

·         Demir yönünden zengin (et, balık tavuk, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, karaciğer, dalak, üzüm, ceviz, pekmez, kayısı) gıdalarla daha çok beslenilmelidir.
·         Tek besin ağırlıklı (sadece kara lahana gibi) beslenmemelidir.
·         Anne ve bebeğinin sağlığı için yaşam boyu iyotlu tuz kullanılmalıdır.
·         Oruç tutulması sakıncalıdır.
Çünkü anne uzun süre aç ve susuz kalırsa şeker ve tansiyon değerlerinde ani düşüş ve yükselmeler olur. Bu da hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.
o   Ayrıca annenin uzun süre aç ve susuz kalması bebeğin yetersiz besin almasına ve annede var olan besin depolarını kullanmasına sebep olur. Bu durum annenin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

İlaç Kullanımı
Gerekli olmadıkça ilaç kullanılmamalı, parasetamol grubu ilaçların bile tam etkisi bilinmemektedir, eğer bir hastalığınız olursa öncelikle uzman doktorunuza başvurmalı ve ona gore ilaç kullanmalısınız

Alkol Kullanımı
Bebeğin beyin gelişimine zarar verebilecek olan Fetal Alkol Sendromu yapabileceğinden alkol alınmamalı veya doktor önerisine göre sınırlandırılmalıdır

Sigara Kullanımı
Bebeğin büyüyen beynine giden kan akışını ciddi olçüde sınırladığından hiç kullanılmaması önerilmektedir, ayrıca nikotin annenin ve dolayısı ile bebeğin kalp atışlarını hızlandıracağından  anneye ve bebeğe zarar verebilir.


Kan Basıncının Dengede Tutulması
Kan basıncının yüksek olması plesentadan bebeğe yeterli kan akışının olmasını engelleyecektir, gebelik boyunca doktor kontrolü ile kan basıncı dengede tutulmaya  çalışılmalıdır


Balık  Yağı Takviyesi
İçerdiği yağ asitleri sebebi ile beyin gelişimde önemli rol oynadığından doktorunuzun tavsiye ettiği balık yağı takviyesini kullanabilirsiniz.
Bunların yanında güneşe çıkıp D vitamini almanın ve elbette stressiz bir ortamda gebeliğinizi geçirmeye çalışmanın da bebeğinizin sağlıklı gelişmesine mutlaka desteği olacaktır.Eğer stresli bir işte çalışıyorsanız erken izin almanız uygun olabilir.
Sevgiyle Kalın:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaşlanan Nüfusla Artan Alzheimer

Bu güne kadar genelde gebeler , anneler ve bebekler üzerine yazdım, fakat biraz da yaşlılık ve bu süreçlerle ilgili yazmak gerektiğini düş...