18 Ekim 2017 Çarşamba

Benim Hikayem 2

   


Evet hikayemin bu bölümünde anlatacaklarımda ,
bu ameliyatı geçirecek olan veya meme kanseri  tanısı konmuş,
ya da genetik testte riski çok yüksek çıkmış ve benim olduğum ameliyatı olmaya karar vermiş  kadınlara biraz da olsa neler yaşayabilecekleri konusunda bilgi vermek, içlerini rahatlatmak niyetim..

Meme kanseri tanısı her 8-10 kadından birine konan bir tanı , fakat hala etrafımda görüyorum ki kadınlar ultrason yaptırmaktan, kontrole gitmekten imtina ediyor ve kontrolünü geciktiriyor 
ya da hiç yaptırmıyor , bu hastalık her kadının başına gelebilir, 
ama siz dikkatli olup kontrolünüzü yaptırdığınız zaman gelse bile aynı benim yaşadığım gibi tedaviniz çok kısa ve hayat kurtarıcı olur.

Bir anne olarak unutmamamız gereken, bu hayat sadece bize ait değil artık, çocuklarımızın sağlıklı anne babalara ihtiyaçları var ve en büyük sorumluluğumuz öncelikle  kendi sağlığımızı korumak.
o yüzden lütfen ama lütfen kontrollerinizi geciktirmeden zamanında yaptırın diyorum.

Benim ameliyatımın ardından yaklaşık 3 hafta geçti ve gerçekten çok zor geçti, çünkü yapılan ameliyat şu şekildeydi; sol memede olan kitlenin sağ memeye geçme ihtimali yüksek olduğu için her iki meme dokum alınarak yerlerine slikon madde koyuldu(Deri koruyucu mastektomi). 

Bu elbette diğer meme büyütme operasyonlarından farklıydı çünkü hiç meme dokusu kalmadığı için kas altına yerleştirilen protezlere destek amaçlı file şeklinde maddeler koyuldu.Ayrıca sadece derinin bu protezleri tutması, ciltte dolaşım yetersizliği oluşturma riskini arttırdığı için de sonrasında bazı sıkıntılar yaşanabilirdi.
İşte bu operasyon sonunda çok fazla kas ağrısı yaşadım ki hala hafiflese de yaşıyorum, ve cilt yüzeyinde bir besleneme problemi yaşadım,

ama bunların hepsi önemli düzeyde azaldı ve bir aya kadar hiç bir sıkıntı kalmayacak  ve seneye bu günlerde bunların hiç birini hatırlamayacağım ,iyi ki zamanında kontrolümü yaptırıp bu kitleyi erken teşhisle bulmuş , en iyi tedaviyi yaptırmışım diyeceğim.

Önemli olan  bence hayatta yaşadığımız her deneyimi içselleştirmeden kabul etmek, , deneyimi asla reddetmemek,onu yaşamak, gerekli olanı yapmak ve iyileşmek, sonunda iyileşeceğini ve bunun da geçeceğini düşünmek..

 Peki;

Meme Kanserinde Erken Tanı Neden Önemli?

Erken tanı , hastalığın henüz sadece memede sınırlı olduğu dönemde teşhis edilmesidir.
Erken evre meme kanseri, tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Erken tanı hastalıktan ölümleri azalttığı gibi, çoğu zaman memenin korunmasını da sağlar, ayrıca koltuk altı lenf bezlerinin tümünün de alınmasından kaçınılmış olur,
böylelikle ameliyatların getireceği yan etkiler oldukça azalmış olur.

Muayenede Elime Kitle Gelmediği Halde Meme Kanseri Olabilir Miyim?

Evet .(Ki aynen benim de elime kitle gelmiyordu ve rutin muayenemde ortaya çıktı)
Meme kanserinde erken tanıda asıl hedef hastalığın klinik bulgu vermediği dönemde,henüz kitle oluşturmamışken ve hiçbir şikayete yol açmamışken  teşhis edilmesidir.Bu da ancak kanser tarama programları ile olur.

Hangi Sıklıkla Meme Muayenesi Olmalıyım?

Kadınlar hiç bir şikayetleri olmasa da düzenli olarak meme muayenesi olmalıdır,
ortalama risk grubundaki kadınlar 25-40 yaş arasında 1-3 yılda bir klinik muayene olmalı ve meme kanseri konusunda  farkındalıklarını arttırmalıdırlar,
40 yaşından itibaren  yılda 1 kez klinik meme muayenesi ve mamografi yapılmalıdır.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri hiç bir şikayete yol açmayacağı gibi,
  • memede kitle,
  • ağrı,
  • şekil bozukluğu,
  • şişlik,
  • sertlik,
  • cilt çekintisi,
  • meme başının içeri çekilmesi,
  • kızarıklık,
  • kabuklanma, pullanma,
  • portakal kabuğu görüntüsü,
  • meme  başında kanlı akıntı,
  • bir memenin anormal büyümesi veya koltuk altında kitle olabilir.


Kaynak :VKV Amerikan Hastanesi   Meme Kanseri Broşürü


 Sevgiyle kalın:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaşlanan Nüfusla Artan Alzheimer

Bu güne kadar genelde gebeler , anneler ve bebekler üzerine yazdım, fakat biraz da yaşlılık ve bu süreçlerle ilgili yazmak gerektiğini düş...